Aigua, pedres, vent

Sense grans muntanyes, despullat d’arbres, amb una flora més aviat magra, el paisatge de Lewis i Harris, als confins d’Escòcia, té un atractiu poderosíssim

Passejar i encantar-se amb les platges, amb el torrent de verds que els turons aboquen a la sorra, amb els penya-segats batuts pel vent i per les ones, amb la immensitat lúgubre de la torbera… No hi ha gran cosa més per fer, a Lewis i Harris, la més gran de les anomenades Hèbrides exteriors, un arxipèlag amb desenes d’illes i illots situat a l’extrem nord-occidental d’Escòcia.

S’hi veu bon whisky i s’hi mengen unes sopes esplèndides, però la gastronomia no és pas un reclam suficient per atraure ningú. Hi ha petits tallers que fan un tweed fantàstic, i enamora veure’ls treballar, però queda algú que compri un tall de roba per fer-se fer una faldilla o una americana?

Tampoc l’arquitectura no dóna per gaire res. No hi ha grans monuments ni edificis senyorials. Hi ha, això sí, les velles cases negres, amb parets de pedra i teulat de palla i que, mancades de xemeneia, el foc de torba mantenia sempre plenes de fum. L’Arnol Blackhouse, al nord-oest de Lewis, es conserva tal com van deixar-la el 1964 els seus últims habitants: havien de ser persones excepcionalment baixetes, si dormien als llits que ara hi ha instal·lats allà.

Si descomptem les que es poden veure en alguns carrers de la ciutat de Stornoway o, de manera excepcional, en altres punts de l’illa, totes les cases d’ara semblen tallades pel mateix patró: arquitectura senzilla i utilitària, sense cap voluntat d’estil, destinada només a defensar la gent d’un clima duríssim.

Mancat de grans muntanyes, gairebé despullat d’arbres, amb una flora més aviat magra, el paisatge de Lewis i Harris té un atractiu poderosíssim: és el cel i el vent, els núvols; l’aigua del mar, dels estanys i de la pluja, el que el fa emocionant, magnífic, corprenedor.

I encara hi ha les pedres, com aquestes de Callanish, font d’energia i de misteri, plantades damunt d’un turó davant l’oceà fa milers d’anys.

Carreteres d’un sol carril

Si en algun lloc el viatger no ha de tenir pressa és aquí. Ha d’estar disposat a recórrer el país al ritme que permet les seves carreteres, especialment les que condueixen als llocs de major interès, sovint d’un sol carril. Serà, doncs, un ritme necessàriament lent, ideal, ja se sap, per gaudir d’un paisatge meravellós. En el llistat que segueix hi figuren alguns dels llocs més celebrats de l’illa, amb el seu nom en anglès i gaèlic escocès, tal com passa en la retolació viària de l’illa. Lewis i Harris és l’indret d’Escòcia on hi ha una major proporció de parlants d’aquest vell idioma, avui en franca regressió. 

Port of Ness (Port Nis)

Port of Ness (Port Nis)

Port of Ness és una petita localitat de pescadors que destaca per la seva situació, a l’extrem septentrional de l’illa. Hi ha un port, un port petit, lògicament, S’hi veuen poques barques. No ha de ser fàcil treballar en aquesta mar, fins i tot els dies que aquí es consideren de bon temps. I a l’extrem més extrem hi ha el far, aquest de proporcions notables, imprescindible per garantir la seguretat de la navegació en un indret tan difícil.

Situació: 58.491928, -6.230830

Eoropie Beach (Tràigh Eòrapaidh)

Eoropie Beach (Tràigh Eòrapaidh)

Magnífica per les seves dimensions, el vent que habitualment hi bufa l’ha fet molt popular entre els practicants del surf de vela. I també entre les famílies: les nenes i els nens —els petits i fins i tot els que ja són grandets— tenen la diversió assegurada, en el parc d’aventures instal·lat a les dunes del voltant.

Situació: 58.497834, -6.271125

Arnol Blackhouse

Arnol Blackhouse

Exponent gairebé únic de l’arquitectura tradicional de l’illa, es conserva tal com van deixar-la, l’any 1976, els seus últims estadants.

Situació: 58.342331, -6.595703

Gearrannan Blackhouse Village

Gearrannan Blackhouse Village

A tocar de l’aigua, mirant l’oceà, externament té la gràcia d’evocar un petit poblat de cases tradicionals. Però en el seu interior, totes han estat modernitzades per a oferir-les en lloguer. En una d’elles s’hi ha instal·lat un petit museu sobre la història del lloc, i en una altra, un cafè.

Situació: 58.296605, -6.792828

Callanish (Calanais)

Menhirs de Callanish (Calanais).

Amb una antiguitat d’entre 3.500 i 5.000 anys, els menhirs de Callanish configuren un espai màgic, bellíssim, misteriós. A molt poca distància hi ha un edifici que acull una exposició sobre el seu origen i finalitat, i una cafeteria.

Situació: 58.19752, -6.74512

Bosta Beach (Tràigh Bhostadh)

Bosta Beach (Traigh Bhostadh)

Situada a l’illa de Great Bernera, a la qual s’accedeix a través d’un pont des de Lewis, l’escapada fins a la platja de Bosta paga absolutament la pena. Primer pel camí que hi mena —que transita per un paisatge de gran amenitat— i, després, pel paratge en si: a la bellesa habitual de les platges del país s’hi suma la Casa de l’Edat del Ferro —que documenta l’existència d’un poblat d’aquesta era— i, sobretot, el cementiri: un estol de tombes que baixa pel pendent verd fins a la sorra.

Situació: 58.25624, -6.88013

Reef Beach (Tràigh na Beirigh)

Reef Beach (Tràigh Beirigh)

Com les altres grans platges de l’entorn, la de Reef també et deixa bocabadat. Amb un càmping quasi damunt la sorra, s’hi arriba a través d’una carretera que fa un recorregut circular per la petita península on està enclavada. Estreta, d’un sol carril però perfectament pavimentada, és el tipus de carretera, habitual en aquest país, que obliga a una conducció tan relaxada que fins i tot el conductor pot gaudir del paisatge.

Situació: 58.149615, -6.609591

Uig Beach

Uig Beach

Fins i tot els més indiferents als encants de la natura quedaran impressionats, a la vista d’aquest sorral immens. Però la força d’un paisatge prodigiós no és pas el que l’ha fet mundialment famós. La platja de Uig és coneguda arreu a causa de la troballa, el 1831, d’un conjunt de figuretes d’escac d’origen suposadament escandinau. Tallades en vori de morsa a mitjans del segle XII, es conserven a Londres (British Museum) i Edimburg (Museum of Scotland). Quasi dos segles després, encara no s’ha aclarit com van arribar-hi, aquí, ni qui va trobar-les, ni en quin punt exactament.

Situació: 58.18576, -7.02367

Tolsta Beach (Tràigh Mhòr)

Tolsta Beach (Tràigh Mhòr).

Amplíssima, segurament és la millor de les platges del nord-est de Lewis. Sovint amb onades importants, és molt popular entre els practicants del surf de vela. Té un aparcament amb serveis apte per autocaravanes.

Situació: 58.36138, -6.21433

Stornoway (Steòrnabhagh)

Stornoway (Steòrnabhagh).

Amb una població que ronda les 12.000 persones, és la capital i el nucli més poblat de l’illa. Té aeroport i un port, amb un servei de transbordador que enllaça amb la localitat d’Ullapool, a Escòcia continental.

Tarbert (Tairbeart)

Tarbert (Tairbeart).

Petita localitat portuària amb un servei de ferri fins a Uig, a l’illa d’Skye, des de la qual es pot arribar a Escòcia continental a través d’un pont. Disposa a més de la destil·leria més important de l’illa.

Situació: 57.89769, -6.80217